SALJI

0%

100%

Pn Maznah Bahari

Pengunjung Web


counter

Perlindungan Awal

ZAID

ZAID

jerawat

jerawat

AYAT

Jeragat sebenarnya memerlukan masa untuk pulih dan bukan semua orang akan dapat kesan yang begitu cepat.Ini bergantung kepada kebolehan sel unit untuk membina semula sel-sel kulit yang telah mati. Bukan semua penggunaan krim jeragat dipasaran sesuai dengan kulit. kebanyakan pengguna silap apabila mereka menggunakan krim berasaskan kimia terutama krim pemutih yang terdiri daripada hydroquinon dan sebagainya. Krim ini membantu hanya sementara sahaja dan kesan sampingan yang akan diterima dalam jangkamasa panjang akan menambah sengsara kepada mereka seperti laipsan kulit mula menipis dan kanser kulit. Makanan dalaman pun amat penting bagi mengatasi masalah jeragat dari dalam , amalkan produk supplemen Dr. Maz FULLMEAL & Dr. Maz NUTRIMILK

kak salmah

kak  salmah

Maznah Bahari

Maznah Bahari
Jeragat sebenarnya memerlukan masa untuk pulih dan bukan semua orang akan dapat kesan yang begitu cepat.Ini bergantung kepada kebolehan sel unit untuk membina semula sel-sel kulit yang telah mati. Bukan semua penggunaan krim jeragat dipasaran sesuai dengan kulit. kebanyakan pengguna silap apabila mereka menggunakan krim berasaskan kimia terutama krim pemutih yang terdiri daripada hydroquinon dan sebagainya. Krim ini membantu hanya sementara sahaja dan kesan sampingan yang akan diterima dalam jangkamasa panjang akan menambah sengsara kepada mereka seperti laipsan kulit mula menipis dan kanser kulit. Makanan dalaman pun amat penting bagi mengatasi masalah jeragat dari dalam , amalkan produk supplemen Dr. Maz FULLMEAL & Dr. Maz NUTRIMILK

sharifah raudha

sharifah raudha

jelita

Gee

Beauty collagen free shower gel

Beauty collagen free shower gel

NABILA

collagen

Sel Kulit

“Sel kulit manusia mempunyai jangka hayat terhad, ditambah pula usia yang semakin meningkat selain keadaan persekitaran yang tidak menentu memberi implikasi negatif kepada kulit. “Secara tidak langsung keadaan itu menyumbang kepada kehilangan regangan kulit, menimbulkan kedutan dan sekali gus mempercepatkan proses penuaan,”

BIO-MAZ

NADZMI

alah membeli

aini saufi

aini saufi

PROMOSI RAMDHAN

trial pack

trial pack
Trial Pack OFFER RM 150

sale ogos

sale ogos
Saya adalah pelagan yang mengamalkan produk Maznah Bahari Cosmetics selama1 tahun , masalah kulit saya berjerawat halus akibat mengguna produk pengelupasan yang kuat apabila kulit saya jadi sensitif kemerahan , menipis dan kering ..saya pun berhenti menggunakan produk pengelupasan tersebut . Tapi kulit saya bertambah teruk akibat kekeringan dan kulit berkerut selepas mencuci dengan air saja . Suatu hari saya cuba mencari produk semulajadi di intenet . Maka saya terjumpa produk Maznah Bahari Cosmetics . Saya pun terus talipon Pn Maznah Bahari dan meminta pendapat dengan masalah kulit yang saya hadapi . Atas nasihat Pn. Maznah saya turuti apa yang perlu di amalkan jangan putus asa nak baik kan memang lah makan masa tapi dengan sifat sabar insyallah boleh baik . Mesti kena yakin . Walaupun keadaan macamana pun sifat sabar dan yakin mesti ada ... begitulah kata Pn Maz kepada saya . Terimakasih Pn Maz .. produk yang benar2 kualiti . hubungi Pn Maz 012-7892422 dan untuk info produk http://maznahbaharicosmetics.blogspot.com/

RM290

RM290

mesti rajin

Bio-maz

Bio-maz

usus

usus

usus

BIO-MAZ

MAS BIO-MAZ

Bio-Maz Minuman

Bio-Maz Minuman

bio-maz

Shasha

Shasha

bio-maz ofer

bio-maz ofer

mesti rajin

Toksin

Toksin

membuang air besar sukar

usus kotor

usus kotor

zaid

zaid

cara pembayaran

cara pembayaran

Tip

Untuk mendapat kulit yang cantik dan sihat , kami saran gunalah produk luaran dan dalaman ianya benar -  benar mampu menghasilkan kulit yang sihat lagi menawan yang penting kulit tak jadi sensitif dan rosak .
MENDAPATKAN KULIT HALUS , BERSIH DAN CANTIK
SEMULAJADI


Banyak orang mengalami kesulitan mendapatkan kulit bersih dan halus. Ini antara lain disebabkan mereka memiliki kulit terlalu kering, kasar, atau sangat berminyak.

Artikel ini berisi tips untuk mengatasi masalah tersebut.

Berikut adalah 5 cara untuk mendapatkan kulit halus, bersih, dan cantik:

1. Jalani gaya hidup sehat
Untuk membuat kulit tetap cantik, dianjurkan untuk minum air yang cukup (sekitar 8 gelas) tiap hari. Kurang minum akan membuat kulit dehidrasi dan menjadi kering serta rapuh.
Selain itu, perbanyak konsumsi buah-buahan dan sayuran agar tubuh dan kulit mendapatkan nutrisi yang cukup.

2. Dapatkan produk yang dapat membantu memperbaiki kulit
Beberapa produk yang bisa meningkatkan kecantikan kulit antara lain lotion, pelembab, toner, make-up remover, dan scrub wajah.
Pilihlah produk yang sesuai dengan jenis kulit. Jika kulit Anda kering pakailah produk yang bertanda ’untuk kulit kering’ atau ‘untuk kulit sensitif’, jika Anda memiliki kulit sensitif.

3. Pastikan mencuci muka setiap hari
Basahilah muka dengan air hangat untuk membuka pori-pori kulit. Pakailah pembersih atau scrub wajah dan usapkan pada wajah dalam gerakan melingkar.
Setelah itu, cuci wajah dengan air dingin sehingga pori-pori menutup kembali. Usap wajah hingga kering menggunakan handuk dengan lembut (tidak digosok).

4. Bersihkan wajah dari make-up
Selalu bersihkan wajah setelah memakai make-up atau riasan sebelum pergi tidur. Sisa make-up hanya akan membuat wajah berjerawat dan menyebabkan munculnya bintik hitam.

5. Telaten dan sabar
Lakukan terus prosedur di atas selama beberapa minggu dan Anda akan melihat hasilnya.[]

Dalam rangkaian produk Maznah Bahari Cosmetics saya sebagai pengasas produk , mengalakan pengguna mengamalkan produk rawatan seperti

BEAUTY SKIN , MAGIC CREAM , PATI VITAMIN C DAN  MAGIC WATER

 Sebab ia benar-benar memberi khasiat yang tinggi mutunya dengan hasil pemakaiannya pengguna nampak kulit menjadi halus , segar , lembut ada kelembapan , mati jerawat , pori - pori tertutup , kulit tak jadi radang sensitif


PN . ENN  ( 55 TAHUN ) substokis kluang
Saya mengguna produk selama 7 bulan sesiapa yang ingin berkongsi dengan saya hubungi saya dengan talian 07-7892580 / 0137846988PATI VITAMIN CSetiap orang, baik perempuan maupun laki-laki ingin terlihat lebih muda. Salah satu upaya yang sering dilakukan adalah dengan menggunakan serum anti aging.
Salah satu vitamin anti aging yang dianggap paling ampuh adalah vitamin C.
Sebagai serum anti aging yang kuat, vitamin C dapat meningkatkan produksi kolagen, mencegah kerusakan kulit akibat sinar matahari, dan memperbaiki garis-garis halus serta kerutan kulit.
Dengan membuat sendiri produk perawatan kulit dari vitamin C, Anda bisa mendapatkan hasil terbaik.
Vitamin C yang bersifat tidak stabil dan mudah teroksidasi, sehingga waktu berfungsinya tidaklah lama.
Jika Anda membeli Pati vitamin C Maznah Bahari Cosmetics , selain harganya mahal pati tersebut akan teroksidasi ketika baru setengah terpakai. Tentu akan lebih hemat jika Anda mmengamal anti aging pati vitamin C sendiri di rumah.

VITAMIN C UNTUK MEMPERCANTIKAN KULIT


RM 95.00 SM / RM 110 SS
Penelitian terbaru menegaskan bahwa vitamin C yang digunakan dalam produk perawatan kulit terbukti dapat meningkatkan kualitas kulit
Vitamin C memiliki properti antioksidan sehingga memiliki kemampuan untuk melawan radikal bebas yang berkontribusi dalam proses penuaan.
Radikal bebas mengacu pada molekul tidak stabil yang memiliki efek negatif terhadap tubuh yang bisa memicu kanker dan proses penuaan.
Fungsi Vitamin C
Vitamin C efektif melindungi kulit terhadap radikal bebas. Radikal bebas dipicu antara lain oleh eksposur sinar matahari langsung, polusi lingkungan, dan merokok.
Vitamin C juga berfungsi meningkatkan produksi kolagen dalam kulit. Kolagen merupakan elemen protein yang penting untuk mengencangkan kulit.
Ketika kolagen tidak diproduksi dalam jumlah yang cukup, kulit akan berubah kusam dan mulai kehilangan elastisitasnya
Dari sini terlihat bahwa mengkonsumsi diet yang kaya akan vitamin C akan bagus untuk perawatan kulit.
Vitamin C untuk Perawatan Kulit
Tentu vitamin C saja tidak akan otomatis membuat kulit menjadi bercahaya. Akan tetapi diet seimbang dengan asupan vitamin C yang cukup akan memperbesar peluang Anda memiliki kulit yang kencang dan cantik.
Selain dari makanan dan suplemen, sebagian produk kecantikan ada yang mengklaim memiliki kandungan vitamin C. Produk seperti ini bisa dipertimbangkan untuk memaksimalkan khasiat vitamin C untuk kulit.
Dengan mengkombinasikan antara asupan vitamin C dari dalam dan dari luar, kulit cantik bercahaya akan lebih mudah didapatkan.

Sebelum berusaha mengecilkan pori-pori wajah, Anda harus mempelajari lebih dahulu apa yang menyebabkan pori-pori menjadi besar.
Banyak orang yang tidak benar-benar dapat mengecilkan ukuran pori-pori, tapi hanya bisa membuatnya terlihat lebih kecil.

Seiring bertambahnya usia, pori-pori umumnya akan membesar karena semakin berkurangnya elastisitas kulit.
Berikut adalah tips untuk mengecilkan pori-pori wajah secara efektif:

1. Mencari tahu penyebab utama membesarnya ukuran pori-pori.
Genetika memainkan peran yang cukup besar dalam menentukan ukuran pori-pori, dan sayangnya tidak ada yang dapat dilakukan untuk mengubah faktor tersebut.
Minyak pada kulit secara natural akan turut menentukan ukuran pori-pori. Tubuh menghasilkan sebum (minyak kulit) secara alami untuk mencegah kulit dari kekeringan.
Jika Anda memiliki kulit yang sangat berminyak, kotoran akan mudah menempel dan mengendap dalam pori-pori sehingga membuat pori-pori semakin membengkak dan meregang.
2. Gunakan MAGIC WATER solution untuk merawat kulit wajah.
Magic Water solution akan membantu melarutkan bakteri pada kulit dan meminimalkan kerusakan akibat jerawat dan matahari. Jerawat dan matahari bisa menyebabkan pori-pori semakin membesar.
Gunakan krim tersebut sesuai petunjuk dan pastikan untuk menggunakan tabir surya ketika Anda berada di bawah paparan sinar matahari.
3. Jaga pori-pori tetap bersih.
Membersihkan pori-pori tidak selalu mudah, tetapi ini mutlak diperlukan untuk mengurangi penampilan pori-pori yang besar dan mencegahnya agar tidak semakin membesar.
Gunakan pembersih kulit wajah setiap hari dan setiap saat setelah melakukan aktivitas yang membuat berkeringat. Gunakan exfoliate seminggu sekali untuk menghilangkan lapisan kulit mati.
Exfoliate harus digunakan sesekali saja karena dapat menyebabkan kulit kering sehingga memproduksi lebih banyak minyak untuk mengkompensasi kondisi tersebut.

4. Gunakan pelembab wajah yang dirancang untuk tidak menyumbat pori-pori.
Hindari pelembab yang mengandung minyak dan mulailah menggunakan pelembab non-comedogenic. Make-up juga dapat menyebabkan pori-pori menjadi besar, jadi pastikan untuk mencuci make-up sebelum tidur.

Gunakan W Cream sebelum menggunakan foundation, ini akan membantu meratakan warna kulit dan mencegah make-up merembes ke dalam pori-pori.[]


MERAWAT KULIT BERMINYAK

Kulit berminyak dapat menyebabkan berbagai macam masalah kulit, diantaranya adalah munculnya komedo dan jerawat.


Jika memiliki jenis kulit berminyak, berikut tips yang bisa membantu Anda mencegah mengalami masalah kulit:

1. Bersihkan wajah setiap malam sebelum tidur.
Cuci dan bersihkan wajah dari make-up dan kotoran setiap malam sebelum tidur untuk menjaga kulit tetap sehat dan bersih.
Pastikan pembersih wajah yang Anda gunakan memiliki pH yang seimbang sehingga aman untuk kulit.

2. Hindari produk kecantikan yang berbahan dasar minyak.
Banyak orang yang memiliki jenis kulit berminyak salah memilih dan menggunakan produk kecantikan untuk kulit mereka.Gunakan produk yang berbahan dasar air, bukan yang berbahan dasar minyak.
Setiap foundation atau produk kecantikan lain yang berbahan dasar minyak pada akhirnya akan menimbulkan lebih banyak minyak pada wajah.
Pastikan membaca lebih teliti bahan yang digunakan pada setiap produk yang akan Anda beli.

3. Rileks dan hindari stres.
Seperti yang kita ketahui bersama, stres bisa menimbulkan masalah pada kulit. Stres dapat membawa efek negatif pada kulit berminyak dan menimbulkan banyak jerawat dan komedo.
Salah satu cara yang bisa dilakukan untuk membuat tubuh rileks adalah dengan berendam di air hangat selama 10-15 menit atau membaca buku favorit.
Ini akan membantu tubuh dan kulit mendapatkan waktu istirahat serta relaksasi.

4. Banyak minum air putih dan diet sehat.
Gaya hidup sehat akan berdampak langsung untuk meningkatkan kesehatan kulit. Tetap terhidrasi sangat penting bagi kulit Anda.
Jika kulit tidak mendapatkan cukup cairan, maka kulit akan kering dan bisa menghasilkan lebih banyak minyak dan jerawat di wajah.
Konsumsilah makanan sehat dan hindari junk food. Minum air putih setidaknya 8-10 gelas perhari.


CARA-CARA MENGUASI BERAT BADAN DAN KESIHATAN ANDASaya percaya yang perkara yang paling menyedihkan serta menyakitkan hati individu-individu yang telah berjaya kuruskan badan mereka adalah berat badan mereka naik semula … Memang benar yang kebanyakkan orang mengetahui cara-cara untuk menurunkan berat badan mereka menggunakan pelbagai kaedah berdiet malah ramai individu yang sanggup melakukan apa sahaja asalkan mereka dapat menurunkan berat badan yang berlebihan dalam masa yang singkat … TETAPI apa yang ramai individu tidak tahu adalah sekiranya mereka memilih kaedah berdiet yang tidak betul … mereka tidak akan dapat mengekalkan berat badan yang telah hilang untuk tempoh masa yang panjang … Ramai juga yang mempunyai persepsi yang salah … berdiet bukan semata-mata untuk menurunkan berat atau mencantikkan badan sahaja tetapi berdiet untuk menukar cara hidup dan cara makan kita supaya menjadi lebih sihat …Adalah penting bagi anda untuk memilih kaedah berdiet yang betul kerana sekiranya kaedah berdiet yang dipilih memerlukan anda menekankan pengambilan kalori yang sangat rendah, badan anda anda mengalami ‘kejutan’ dan seterusnya melambatkan kadar metabolisme badan kita dan akhirnya mengakibatkan kita ‘muscle mass’ kita semakin rendah … Dan apabila anda berhenti berdiet dan mulakan kembali pengambilan kalori yang biasa, ini akan mengakibatkan berat badan anda meningkat dalam kadar yang lebih cepat kerana kadar metabolisme badan kita sudah menjadi lambat berserta dengan ‘muscle mass’ yang rendah dan ia tidak dapat menolong membakar lemak yang berlebihan dalam badan kita … kesan sampingan ini dinamakan

KESAN SAMPINGAN

Berikut adalah cadangan mengenai cara-cara untuk menguasai berat badan serta kesihatan anda …

[1] Nutrisi yang lengkap dan cukup – Badan kita mengandungi sel-sel badan yang memerlukan nutrisi … Oleh itu, kita perlu mengambil suplemen yang mengandungi nutrisi yang cukup serta lengkap untuk sel-sel badan kita agar kita boleh menjadi lebih sihat …


[2] Pengambilan Air – Minumlah air yang cukup (sekurang-kurangnya 2 Liter) setiap hari … kurangkan mengambil air soda ataupun minuman bergula … gantikan kedua-duanya dengan air kosong ataupun dengan minuman yang lebih sihat …


[3] Sarapan Pagi – Sarapan pagi merupakan hidangan yang paling penting setiap hari … ia memberikan kita tenaga bagi memulakan hari itu … oleh itu, adalah sangat penting untuk kita memilih sarapan pagi yang berkhasiat dan mempunyai nutrisi yang lengkap …

[4] Pilihan yang Betul – Buatlah pilihan yang betul semasa memilih jenis makanan dan minuman anda … berdiet tidak bermakna anda terus tidak boleh mengambil makanan seperti coklat, kek, gula-gula, air soda, air sirap, dll … boleh … tetapi gunakanlah pertimbangan anda dengan sebijaknya …Usus Bermasalah Mengundang Penyakit


Usus Kita

Usus adalah bahagian badan yang bertanggungjawab untuk menyerap khasiat daripada
makanan dan memproseskan bakinya untuk membentuk bahan buangan untuk dibasmi atau
dibuangkan. Usus manusia terdiri daripada usus besar dan usus kecil. Kesihatan badan
barkait rapat dengan kebersihan kedua dua usus besar dan usus kecil ini.
Bagaimana Usus Toksin Menjejas Kesihatan Kita?

Semasa proses penghadaman, sebahagian besar makanan yang kita makan akan membentuk
bahan bendalir dalam saluran usus. Walaupun kebanyakan bahan ini akan dikeluarkan
daripada badan melalui proses pembuangan yang normal, tetapi masih ada sebahagian
daripadanya yang melekat di atas dinding usus yang kemudiannya menjadi plag. Plag
bendalir ini bukan sahaja menyekat proses pembuangan yang betul dan mencegah
penyerapan khasiat yang sewajarnya, tetapi ia juga merupakan tempat pembiakan parasit
dan patogen yang boleh mencemarkan darah dan limpa serta meracunkan sistem
keseluruhan. Keadaan ini dikenali sebagai usus toksin. Jika badan terpaksa
mengeluarkan toksin buangan yang berlebihan untuk sepanjang masa, maka tidak
hairanlah kadang-kala ia akan terjejas keberkesanannya dan membenarkan penyakit berjangkit.
Usus toksin adalah faktor utama di mana makanan yang dimakan tidak ditolenransi dan
membawa masalah kesihatan. Jika organ utama yang bertanggungjawab mengeluarkan bahan
buangan toksin gagal berfungsi, maka badan kita akan mendapat penyakit dengan mudah.
Apabila badan kita tidak mengeluarkan bahan buangan, toksin-toksin akan berkumpul di
dalam usus dan mengakibatkan auto-intosifikasi ataupun penghasilan toksin sendiri. Ini
juga akan menyebabkan saluran darah yang melapisi dinding usus menyerap toksin-toksin
ini ke dalam aliran darah dan akhirnya mencemarkan semua organ badan. Sebahagian
tanda-tanda yang nyata gejala toksin-toksin ini adalah : cirit birit, masalah
sembelit, keletihan, sakit kepala, mata menjadi kusam, kulit yang bermasalah,
berbintik, sakit otot, masalah saraf, badan dan nafas berbau serta kelihatan murung.
Masalah Usus Dan Sembelit

Salah satu masalah usus yang dihadapi kebanyakan orang adalah sembelit. Sembelit
bermaksud masa yang lama diambil untuk melakukan proses pembuangan toksin. Jika masa
pengangkutan ini berpanjangan, lebih lamalah toksin akan tertinggal di dalam usus dan
ini akan membenarkan bahan-bahan toksin tersebut menjadi busuk, menapai dan
kemungkinan diserap semula ke dalam badan. Lebih lama badan anda terdedah kepada bahan
rosak dan toksin ini, lebih besar risiko pembentukan penyakit. Mukus yang lekit dan
licin berlumut terbentuk diatas dinding dalam usus dan menjadi tempat untuk pembiakan
bakteria, cacing dan parasit. Parasit ini akan menyerap khasiat yang diperlukan oleh badan dan menjejaskan kesihatan sistem badan.

Apa Itu Penyahtoksifikasi?

Penyahtoksifikasi adalah proses pembersihan, peneutralan dan penyingkiran toksin
daripada badan, dan pembersihan mukus yang berlebihan dan sesak. Kebanyakkan toksin
berasal daripada makanan kita, barangan kimia yang digunapakai dan juga dari
pendedahan kepada alam persekitaran. Lemak yang dioksida, kolesterol, radikal bebas
dan molekul-molekul pencemar bertindak sebagai toksin di dalam badan kita. Penghadaman
yang tidak sempurna, usus yang bertindak lambat dan disfungsi, fungsi hati yang lemah
dan proses pembuangan melalui ginjal, saluran pernafasan serta kulit yang lemah akan menambahkan toksin.
Penyahtoksifikasi melibatkan penukaran diet dan cara hidup yang boleh mengurangkan
pengambilan dan memperbaiki pembuangan toksin.


Kelebihan Pembersihan Usus

Pembersihan usus adalah proses penyahtoksifikasi badan yang utama. Ia adalah jalan
pemulihan yang penting. Pembersihan usus yang sempurna adalah penting dan merupakan
cara utama untuk mengembalikan badan kita ke tahap yang seimbang, kesihatan yang
bertambah baik dan menambahkan tenaga. Justeru itu, ia juga membolehkan sistem badan
yang lain untuk dibersihkan. Apabila anda membersihkan usus anda dan mengimbangkan
semula bakteria yang baik dan buruk mempunyai penghasilan enzim yang mencukupi, serta
makanan yang dimakan dan penghasilan vitamin dalaman adalah betul, makanan yang tidak
ditoleransi akan diperbaiki atau hilang. Dr. Bernard Jensen, Pd.D telah menekankan
kepentingan usus yang sihat. Menurut beliau, "Setiap tisu dibekalkan dengan darah yang
dibekalkan dari sistem usus. Apabila usus kita kotor, darah juga akan kotor. Oleh itu
sistem usus mesti dipulihkan sebelum pemulihan bahagian badan yang lain boleh
dilakukan.

Pemakanan
- Kurangkan memakan makanan pedas, berasid tinggi dan yang mengandungi fiber yang
tinggi (fiber liat/kasar).
- Lebihkan memakan sayur-sayuran atau ulam-ulaman kampung seperti kacang botol, ulam
raja, terung, daun salang, pegaga, petai (sikit-sikit) dan sebagainya (sayur yang
lambat tumbuh). Begitu juga dengan buah-buahan seperti tembikai, rambutan dan
sebagainya.
- Sayur-sayuran yang perlu dikurangkan pula ialah sayur-sayuran yang cepat tumbuh
seperti bayam, cendawan (terutamanya cendawan yang tumbuh selepas hujan) dan
sebagainya.
- Bagi buah-buahan yang perlu dikurangkan pula ialah buah-buahan yang masam
termasuklah cempedak, ciku, pisang dan sebagainya. Buah Seperti ciku mempunyai fiber
yang kasar dan lama-kelamaan boleh menghakis usus manakala buah pisang dan betik pula
cepat busuk dan tidak sesuai diambil berlebihan kerana ianya akan busuk didalam usus.
 Perbanyakkan meminum air mineral dan sebagainya (saranan : 7 hingga 8 gelas sehari).
oksigen.
Apa Itu Aura
Di dalam udara terdapat wap air yang diukur sebagai aura keliling tubuh seseorang.
Disinilah terletaknya kelebihan mengambil wudhu' (air sembahyang) lima kali sehari
yang berfungi menguatkan aura seseorang. Wudhu' adalah konsep basah dan kering iaitu
apabila kita berwudhu', kita melembabkan kulit dan wap-wap air di persekitaran kita.
Konsep panas dan sejuk (basah dan kering) yang berulang-ulang ini akan menghasilkan
tenaga aura dan akan menguatkan lagi aura seseorang. Begitu juga dengan individu yang
rajin mandi akan berasa lebih sihat. Kekuatan/ketebalan aura ini bergantung kepada
kekuatan medan tenaga insan itu sendiri, ianya berkaitan juga dengan kecekapan
aktiviti sel tubuh dan darah, juga bergantung kepada tenaga electron yang membentuk
sel-sel tersebut. Apabila lebih kuat aura seseorang itu, dia akan lebih sukar mendapat
penyakit ataupun terkena gangguan tenaga luaran sepeti jin dan sebagainya. Ini kerana
electron yang bertenaga membolehkan sel berfungsi dengan sepenuhnya dan
kegagalan electron berfungsi akan menyebabkan sel juga gagal berfungsi, maka
bermulalah penyakit jika terdapat faktor2 luaran pada waktu tersebut.

Rawatan Alternatif

Bagi anda yang mengalami masalah usus, Dr. Maz FULLMEAL & NUTRMILK adalah produk terbaik
untuk membersihkan usus seterusnya mempertingkatkan prestasi sistem usus bekerja.
Kesannya InsyaAllah akan dapat dirasai selepas 2 hingga 3 hari selepas mengamalkannya
 diserap tubuh. Apa yang penting pengambilannya haruskan mengikut kaedah yang betul dan
memperbanyakkan meminum air mineral dan sebagainya.Vitamin C dan vitamin2 yang berkaitan dalam penjagaan kulit... Dan apabila menyentuh tentang penjagaan kesihatan kulit,saya pasti semua wanita mengidamkan kulit wajah yang cantik....dan tidak semua dari kita dikurniakan kulit yang semulajadi cantik dan mulus.Maka yang demikian,penjagaan kulit seharusnya merangkumi aspek luaran dan dalaman. Dari segi luarannya, penjagaan asas seperti mencuci, penggunaan penyegar dan pelembap secara teratur tidak boleh diabaikan. Manakala penggunaan skrub sangat dicadangkan sekali seminggu bagi membantu menanggalkan sel-sel kulit yang mati dan menyerlahkan kulit baru.Dan sudah semestinya kulit kita perlu dilindungi daripada panahan terik matahari dengan menyapu krim penapis UV . Ultraviolet dalam sinar matahari menghasilkan radikal bebas yang dapat menyebabkan penuaan kulit. Vitamin C bersama-sama dengan Vitamin E bertindak sebagai benteng pertahanan untuk melawan radikal bebas dari sinar matahari ini. Dari aspek dalaman pula,kita perlu tahu bahawa diet /pemakanan yang sihat adalah cara terbaik untuk mengekalkan kulit yang sihat. Pemakanan haruslah seimbang dengan protein, vitamin dan mineral. Apabila terdapatnya kekurangan, kulit kita akan mula menampakkan kesannya....*pengambilan soy protein yg konsisten-amalan bagus untuk awet muda* Pemakanan yang sihat juga perlu mengambil kira pengambilan garam yang tidak berlebihan kerana garam berlebihan juga membuatkan kulit menjadi sembap. Malah gula berlebihan juga tidak elok untuk kulit. Dan yang pasti pengambilan air perlu secukupnya. Apabila pengambilannya mencukupi, kulit kita akan menjadi lebih lembut, licin dan lebih berseri. Oleh yang demikian pastikan anda minum air secukupnya untuk merasai perubahannya. Vitamin juga tidak kurang pentingnya dalam mengekalkan kulit yang sihat. Antara vitamin penting termasuklah vitamin A, C , E dan B. Vitamin A membantu pembaikan tisu-tisu dan juga masalah jerawat, mengurangkan kehadiran garisan halus serta liang roma. Vitamin E dan B baik untuk pigmentasi kulit. Seperti kita semua sedia maklum, Vitamin C adalah nutrisi yang tidak boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita.Jadi untuk mememenuhi keperluan badan untuk Vitamin C,kita perlu makan banyak buah dan sayuran. Vitamin C bukan shaja efektif membantu mengubati flu tetapi amat berguna untuk mencegah penuaan kulit. Vitamin C juga penting dalam membantu pembaikan serta pembentukan kolagen.Kolagen?Apakah ia? Kolagen adalah komponen utama dalam jaringan kulit manusia. Dalam hal ini Vitamin C memiliki peranan penting dalam memelihara kestabilan struktur kolagen. Selain itu Vitamin C juga juga membantu pembentukan pigmentasi kulit yang akan mempercepat dan meningkatkan produksi kolagen yang seterusnya dapat mencegah proses penuaan kulit. Vitamin C juga merupakan anti oksida penting untuk menangani radikal bebas.Sekarang ini,anti oksida dianggap penawar paling popular untuk pelbagai masalah kesihatan dan juga kulit. Tapi tahukah kita apakah anti oksida?.Anti oksida merupakan elemen utama yang bertanggungjawab untuk mencegah kerosakan sel-sel tubuh. . Demikianlah sedikit sebanyak yang dapat saya tulis hasil pembacaan mengenai kepentingan vitamin2 dalam penjagan kulit. Bagi saya sendiri yang sangat cerewet dlm bab2 mkn ni dan bukannya semulajadi memiliki kulit yang mulus,maka sudah tentu saya memerlukan makanan tambahan ..dan pilihan saya supplemen FULLMEAL & NUTRMILK bukan sahaja asli tapi bagi saya,harganya tidak membebankan saya untuk mengkonsumenya dalam jangka masa panjang.....selenium dari ekstrak semulajadi... .Secara ringkasnya formulasi yang menggabungkan nutrien-nutrien seperti vitamin A, C, E dan selenium dicadangkan dalam usaha menjaga kecantikan kulit..(Tahukah anda vitamin E sahaja yang mengandungi selenium manakala kebanyakan Vitamin E di pasaran dijual berasingan dengan selenium) ...Oleh yang demikian, saya menyediakan Trial Pek Set NUTRIMILK & FULLMEAL (khas untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikkan kulit).

Tentang kaitan antara penjagaan kulit dan supplemen.... fokus kepada....wajah kusam....kenapa wajah kusam? .dari segi teori dan sains kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri....??? Kulit menjadi kusam mempunyai kaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang.Tahukah anda bahawa kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah hidup selama 3 minggu dan kemudian akan bertukar kepada sel baru.Dan jika kita tidak mengambil makanan yang berzat, bagaimana kolagen boleh terbentuk? bagaimana sel baru boleh keluar disamping menyingkirkan sel lama atau sel mati? Sebab tu kulit nampak kusam…Tahukah anda Sel terbentuk dari protein. Mana datangnya sumber protin? dari ikan, ayam, telur, kekacang.Namun tahukah anda protin tidak dapat hidup dalam suhu yang tinggi?Apabila kita masak, kita akan pastikan masakan itu masak sehingga mendidih. Maka secara langsung protien akan mati... protein hidup dalam suhu tidak lebih dari 37*celcius...last2 dapat rasa sedap je..tp zatnye dah hilang.... Kerana itu kita digalakkan mengambil supplement protein....Jika sel mendapat cukup protein, sel baru akan tumbuh bagi menggantikan sel yang lama dan secara langsung wajah akan nampak lebih berseri….In addition to soy protein, sel tadi juga memerlukan vitamn C untuk membentuk kolagen bagi menambahkan kekenyalan kulit. Manakala vitamin E penting untuk saraf dan memberikan awet muda kepada kulit............ Ada sesetengah dari kita memang sudah dikurniakan kulit yang cantik dan mulus..Tidak perlu bersusah payah ke pusat kecantikan, ..tak perlu tempek segala mcm krim ataupun bergantung pada suplemen sangat..tetapi sesetengah dari kita memerlukan bantuan suplemen untuk memiliki kulit yang cantik.. walaubagaimana pun, terpulang kepada anda... …apa yang kita makan hari ini bukan memberi kesan sekelip mata…tetapi pelaburan jangka masa panjang tanpa kita sedari. ..Yang pasti kecantkan itu milik setiap insan…dan ianya datang dari Tuhan…banyakkan berselawat dan jangan lupa berdoa setiap kali melihat cermin…kecantikan luaran itu terhasil dari kecantikan dalaman jua.dan juga amalan pemakanan kita…....
**********************************************
Pigmentasi Hanya Mampu Di kurangkan atau Di halang Kemunculannya


MEMBACA tajuk ini pasti membuatkan pembaca keliru kerana begitu banyak rawatan terkini yang menjanjikan masalah kulit yang satu ini mampu diatasi.
“Sebenarnya ia tidak boleh dirawat walaupun secanggih mana teknologi yang digunakan. Pigmentasi hanya boleh dikurangkan atau dihalang kemunculannya,” produk penjagaan kulit, Magic Water baru-baru ini.
Mengulas lanjut mengenai pigmentasi,   ia terbentuk akibat aktiviti melasma berpunca daripada tindakan hormon yang merangsang sel melanin pada kulit. Selain hormon, faktor genetik juga mempengaruhi masalah itu.
Menurutnya, 90 peratus wanita memiliki melasma dan pigmentasi mungkin berwarna sedikit cerah pada awalnya namun ia bertukar menjadi lebih gelap sejajar dengan pertambahan usia.
Tambahnya lagi, lelaki kurang terdedah kepada masalah pigmentasi kerana hormon.
“Wanita mempunyai estrogen semulajadi yang meningkat ketika mengandung dan terdedah kepada matahari. begitu juga wanita yang mengambil pil kontraseptif mengandungi estrogen menyebabkan mereka terdedah kepada masalah pigmentasi,” katanya.
Selepas bersalin, melasma akan hilang (dengan penyusuan badan yang berterusan), namun kadangkala ia kekal pada kulit. Sesetengah wanita mendapati masalah pigmentasi menjadi lebih serius selepas mengandung.
Pancaran matahari yang mengandungi ultra ungu  membuatkan pigmentasi semakin teruk. Wanita Asia, katanya terutama di negara dengan cuaca tropika lebih terdedah kepada jeragat berbanding wanita Barat.
“Namun mereka yang berkulit gelap seperti di negara Afrika tidak terdedah kepada masalah ini kerana kulit tiada melasma,” katanya.
Jelas beliau, sebenarnya masalah pigmentasi sudah bermula sejak dari kanak-kanak lagi namun ia terbina di bahagian dalam kulit. Seandainya individu tersebut menghabiskan masa remaja dengan banyak berjemur di bawah pancaran matahari, maka ia membuatkan melasma bertambah aktif dan pigmentasi akan muncul seawal usia itu.
Lebih mengecewakan, ia tidak terbentuk secara sekata. Sebaliknya bertompok-tompok pada bahagian tertentu terutama di bahagian dahi, atas pipi, hidung, atas bibir atau dagu.
Kebiasaannya masalah pigmentasi berlaku pada seseorang sekitar usia 30 hingga 45 tahun.
Anda tidak boleh mengawal paras hormon ketika ini  , namun anda boleh melindungi daripada pancaran cahaya ultra ungu sekaligus mengurangkan kemunculan pigmentasi dengan cara mengurangkan aktiviti di luar dan juga pemakaian bahan yang mampu melindungi daripada sinarannya.
Pendedahan terhadap ultra ungu bukan sahaja menggalakkan pembentukan pigmentasi, malah ia juga boleh mengundang kepada kanser kulit. Namun keadaan itu mengambil tempoh yang agak panjang.
Satu lagi perkara yang mengelirukan pelanggan  , rawatan laser sebenarnya tidak berkesan mengatasi masalah pigmentasi. Malah keberkesanannya kadangkala jauh lebih rendah berbanding krim pencerah.
Elak pigmentasi dengan cara:
1. Sapu krim atau losyen pelindung yang mempunyai SPF (sunblocks) yang mengandungi UVB (menghalang punca pigmentasi) dan UVA. Ramai masih keliru dengan cara krim pelindung bertindak. Anda sepatutnya menyapu krim setiap tiga jam sekali seandainya terdedah kepada pancaran matahari kerana ia mudah diserap oleh kulit. Kadar SPF paling tinggi hanya sehingga 50. Mereka yang berkulit lebih cerah patut memilih krim dengan SPF lebih tinggi.
2. Penggunaan krim mengandungi hidrokuinon boleh membantu namun ia perlu di bawah pengawasan dan bukannya produk yang boleh dibeli di kaunter.
3. Pakai topi dan pakaian bertutup sekiranya perlu berada di bawah pancaran terik matahari.
Mengenai Magic Water
Magic Water adalah  penjagaan kulit yang membantu menangani kemunculan parut, regangan dan warna kulit yang tidak sekata. Ia juga berkesan untuk menghalang kulit menjadi kering dan kedut akibat pertambahan usia.
Magic water  memenangi pelbagai anugerah dan merupakan produk ulung penjagaan kulit meregang dan parut  .


Vitamin C serikan wajah                                   
                                                           Wajah yang berseri adalah daripada
kulit sihat yang mampu membias atau memantulkan cahaya 'dari dalam'.
Secara prinsipnya cahaya yang menembusi lapisan kulit akan dipantulkan semula dengan sempurna apabila kulit dalam keadaan baik, licin dan kelembapannya seimbang.
Pantulan cahaya yang dipantulkan sekata akan menzahirkan wajah yang cantik dan berseri-seri.
Cahaya tidak boleh menembusi kulit secara efektif jika ia kering atau berminyak. Pada kulit yang kering, lapisan sel-sel kulit mati akan memantulkan cahaya ke pelbagai arah menyebabkan wajah nampak kusam dan suram.
Begitu juga pada kulit yang agak matang, di mana pantulan cahaya tidak sekata kerana ia terperangkap pada garis-garis halus dan kedut.
Pengeluaran sebum berlebihan pada kulit berminyak pula membentuk lapisan yang menyekat permukaan kulit. Ia menghalang penyerapan cahaya. Sebaliknya cahaya dipantulkan terus dari permukaan kulit hingga membuatkan wajah kelihatan berkilat.
Apa pun keadaan tersebut bukan sesuatu yang tidak boleh diatasi. Malah dengan rawatan penjagaan kulit menggunakan  Vitamin C, membantu mengembalikan keserian kulit, selain wajah kelihatan cantik, halus, sekata dan mengekalkan kelembapan.
Paling penting produk tersebut mengandungi vitamin C semula jadi bagi membantu memperbaiki kesihatan kulit dan mengembalikan seri wajah.
Sifat vitamin C yang merupakan antioksida semula jadi paling berkesan membantu melindungi kulit daripada radikal bebas akibat pencemaran alam sekitar dan asap rokok.
Vitamin C akan bertindak menuteralkan radikal bebas yang merosakkan sel-sel kulit.
Rangkaian penjagaan kulit Vitamin C ini diperkaya dengan bahan semula jadi
Buah berwarna merah seperti ceri itu kaya dengan kandungan vitamin C, lebih tinggi daripada vitamin C dalam acerola yang dikenali sebagai superfood.
Untuk rangkaian penjagaan kulit   Vitamin C itu, ia turut diperkaya dengan kandungan semula jadi 
Rangkaian ini mengandungi lapan produk istimewa iaitu, P Cream   dengan butiran halus berfungsi untuk pengelupasan lapisan kulit mati. Facial Scrub Gel pula diperkaya dengan jojoba bagi membersih wajah dengan kandungan buah  dan aloe vera yang menyamankan.
Ini diikuti dengan Whitening Soap yang menyegar dan melembutkan kulit. Produk lain bersama rangkaian ini termasuk P Lotion , W Toner , W cream  , Eye Gel dan Day Cream SPF30.

***************************************************************TOKSIN DAN SEMBELIT
PENGAMALAN CARA HIDUP MODEN DAN PENGUMPULAN TOKSIN

Cara kehidupan zaman moden adalah kurang sihat hasil dari pencemaran udara, air dan makanan yang dipenuhi dengan pelbagai toksin. Makanan seharian yang diambil oleh kita pada zaman moden mengandungi protein dan lemak haiwan yang tinggi. Ditambah pula dengan cara hidup yang kurang bersenam telah mengakibatkan bahan buangan bertoksin terkumpul di dalam usus dan terjadinya sembelit dan najis terlonggok. Najis terlonggok ialah sejenis toksin yang boleh menjejaskan kesihatan badan. Ia amat sukar dihapuskan. Jika anda mempunyai masalah berat badan, maka salah satu sebab utamanya adalah terdapat banyak najis terlonggok.

Apakah itu sembelit dan najis terlonggok?
Mengikut kajian usus yang dilakukan oleh pakar, walaupun kita membuang air besar secara normal setiap hari, tetapi terdapat 6-10 paun najis terlonggok di dalam usus kita. Pernahkah anda berkata ~ Saya tidak sembelit, saya buang air besar setiap hari dan tidak perlu membersihkan usus… Sebenarnya anda silap. Walaupun kita membuang air besar setiap hari, ramai tidak sedar bahawa mereka mungkin mempunyai masalah usus. Seringkali keseluruhan usus besar terlonggok dengan najis lama dan bahan kumuh yang mengeras. Ia hanya membenarkan najis yang lembik dan kecil untuk melalui saluran usus yang sempit. Akibatnya kebanyakan dari kita mempunyai masalah sembelit dan najis terlonggok.
Apa itu najis terlonggok?

Sembelit merupakan masalah yang disebabkan kesukaran untuk membuang air besar dan najis terlonggok adalah bahan toksin yang terlekat di usus akibat daripada perkumuhan yang tidak sihat. Bahan toksin ini akan diserap oleh mucus usus dan boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser kolon, tekanan darah tinggi, masalah kesihatan jantung, hati, buah pinggang, kencing manis dan sebagainya. Bukan itu sahaja, ia juga boleh membawa masalah seperti kulit yang berkedut, jerawat dan sakit ketika dating haid. Justeru itu, cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah kesihatan di atas adalah menghapuskan masalah sembelit dan menyahkan najis yang terlonggok di dalam usus.

MENYAHTOKSIK RAHSIA UNTUK KEKAL MUDA DAN SIHAT
Para penyelidik dan pakar-pakar penjagaan kesihatan bercaya bahawa sisa makanan dan toksin yang terkumpul di dalam badan dalah penyebab utama bagi penyakit dan penuaan pramasa.Penyahtoksinkan secara kerap untuk menyingkirkan bahan buangan dan toksin yang berbahaya ini membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan.

Kebanyakan program menyahtoksik melibatkan program berpuasa, pengawalan diet dan rawatan lain yang menyusahkan. Kini , terdapat satu program menyahtoksik yang lebih mudah dan praktikal, malah juga berkesan untuk membantu anda kekal muda dan sihat.


BEBERAPA MASALAH KESIHATAN BIASA YANG DI KAITKAN DENGAN PENGUMPULAN TOKSIN TERMASUK:

- Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
- Sembelit atau cirit-birit yang kerap
- Masalah-masalah kulit-jerawat, akne, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan   tidak bermaya.
- Kuku dan rambut yang rapuh
- Badan dan nafas berbau
- Sering sakit kepala
- Sakit leher , bahu , sendi dan otot
- Peredaran darah yang lemah – tangan atau kaki sejuk
- Imsomnia –masalah tidur
- Meradang dan kemurungan
- Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
- Berat badan dan pembendungan air dalam badan
- Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap
- Alergi dan pengidaman makanan
- Peningkatan tekanan darah
- Kurang tenaga syahwat.


APA YANG ANDA DAPAT JANGKAKAN DARI PROGRAM MENYAHTOKSIK YANG BAIK
* Kesihatan keseluruhan yang lebih baik – rasa lebih bertenaga dan cergas
* Daya ketahanan badan yang lebih kuat
* Fungsi penghadaman yang lebih baik – kurang angin dan senak
* Pembuangan air besar yang kerap
* Daya ingatan dan daya tumpuan yang lebih baik
* Kulit yang lebih cerah dan sihat
* Badan yang lebih langsing
* Ketiadaan sakit-sakit dan sengal-sengal badan.
Ia adalah hampir mustahil untuk kita mengelakkan diri daripada toksin-toksin ini kerana mereka berada di mana-mana sahaja.


Dalam makanan kita racun rumpai dan racun serangga dalam buah-buahan dan sayur-sayuran ,bahan kimi dan logam berat dalam ikan dari sungai dan laut yang sangat tercemar,antibiotik dan hormon dalam ayam, itik dan daging.

Dalam air minuman kita klorin, logam berat, bahan kimia , bacteria dan parasit dari sumber air yang tercemar dan paip air yang lama.

Dalam udara yang kita sedut bahan kimia dan asap berkabut dari kilang-kilang, asap kenderaan, asap rokok , serta asap dari pembakaran terbuka dan hutan terbakar dari negara-negara jiran.


Dari proses-proses badan sisa metabolik dan pereputan daripada makanan yang tidak dapat di hadamkan.


Usus Bermasalah Mengundang Penyakit Usus Kita

Usus adalah bahagian badan yang bertanggungjawab untuk menyerap khasiat daripada makanan dan memproseskan bakinya untuk membentuk bahan buangan untuk dibasmi atau dibuangkan. Usus manusia terdiri daripada usus besar dan usus kecil. Kesihatan badan barkait rapat dengan kebersihan kedua dua usus besar dan usus kecil ini.

Bagaimana Usus Toksin Menjejas Kesihatan Kita?
Semasa proses penghadaman, sebahagian besar makanan yang kita makan akan membentuk bahan bendalir dalam saluran usus. Walaupun kebanyakan bahan ini akan dikeluarkan daripada badan melalui proses pembuangan yang normal, tetapi masih ada sebahagian daripadanya yang melekat di atas dinding usus yang kemudiannya menjadi plag. Plag bendalir ini bukan sahaja menyekat proses pembuangan yang betul dan mencegah penyerapan khasiat yang sewajarnya, tetapi ia juga merupakan tempat pembiakan parasit dan patogen yang boleh mencemarkan darah dan limpa serta meracunkan sistem keseluruhan. Keadaan ini dikenali sebagai usus toksin.
Jika badan terpaksa mengeluarkan toksin buangan yang berlebihan untuk sepanjang masa, maka tidak hairanlah kadang-kala ia akan terjejas keberkesanannya dan membenarkan penyakit berjangkit. Usus toksin adalah faktor utama di mana makanan yang dimakan tidak ditolenransi dan membawa masalah kesihatan. Jika organ utama yang bertanggungjawab mengeluarkan bahan buangan toksin gagal berfungsi, maka badan kita akan mendapat penyakit dengan mudah. Apabila badan kita tidak mengeluarkan bahan buangan, toksin-toksin akan berkumpul di dalam usus dan mengakibatkan auto-intosifikasi ataupun penghasilan toksin sendiri. Ini juga akan menyebabkan saluran darah yang melapisi dinding usus menyerap toksin-toksin ini ke dalam aliran darah dan akhirnya mencemarkan semua organ badan.
Sebahagian tanda-tanda yang nyata gejala toksin-toksin ini adalah : cirit birit, masalah sembelit, keletihan, sakit kepala, mata menjadi kusam, kulit yang bermasalah, berbintik, sakit otot, masalah saraf, badan dan nafas berbau serta kelihatan murung. Masalah Usus Dan Sembelit Salah satu masalah usus yang dihadapi kebanyakan orang adalah sembelit. Sembelit bermaksud masa yang lama diambil untuk melakukan proses pembuangan toksin. Jika masa pengangkutan ini berpanjangan, lebih lamalah toksin akan tertinggal di dalam usus dan ini akan membenarkan bahan-bahan toksin tersebut menjadi busuk, menapai dan kemungkinan diserap semula ke dalam badan. Lebih lama badan anda terdedah kepada bahan rosak dan toksin ini, lebih besar risiko pembentukan penyakit. Mukus yang lekit dan licin berlumut terbentuk diatas dinding dalam usus dan menjadi tempat untuk pembiakan bakteria, cacing dan parasit. Parasit ini akan menyerap khasiat yang diperlukan oleh badan dan menjejaskan kesihatan sistem badan.
Apa Itu Penyahtoksifikasi?
Penyahtoksifikasi adalah proses pembersihan, peneutralan dan penyingkiran toksin daripada badan, dan pembersihan mukus yang berlebihan dan sesak. Kebanyakkan toksin berasal daripada makanan kita, barangan kimia yang digunapakai dan juga dari pendedahan kepada alam persekitaran. Lemak yang dioksida, kolesterol, radikal bebas dan molekul-molekul pencemar bertindak sebagai toksin di dalam badan kita. Penghadaman yang tidak sempurna, usus yang bertindak lambat dan disfungsi, fungsi hati yang lemah dan proses pembuangan melalui ginjal, saluran pernafasan serta kulit yang lemah akan menambahkan toksin. Penyahtoksifikasi melibatkan penukaran diet dan cara hidup yang boleh mengurangkan pengambilan dan memperbaiki pembuangan toksin.
Kelebihan Pembersihan Usus
Pembersihan usus adalah proses penyahtoksifikasi badan yang utama. Ia adalah jalan pemulihan yang penting. Pembersihan usus yang sempurna adalah penting dan merupakan cara utama untuk mengembalikan badan kita ke tahap yang seimbang, kesihatan yang bertambah baik dan menambahkan tenaga. Justeru itu, ia juga membolehkan sistem badan yang lain untuk dibersihkan. Apabila anda membersihkan usus anda dan mengimbangkan semula bakteria yang baik dan buruk mempunyai penghasilan enzim yang mencukupi, serta makanan yang dimakan dan penghasilan vitamin dalaman adalah betul, makanan yang tidak ditoleransi akan diperbaiki atau hilang.
Dr. Bernard Jensen, Pd.D telah menekankan kepentingan usus yang sihat. Menurut beliau, "Setiap tisu dibekalkan dengan darah yang dibekalkan dari sistem usus. Apabila usus kita kotor, darah juga akan kotor. Oleh itu sistem usus mesti dipulihkan sebelum pemulihan bahagian badan yang lain boleh dilakukan.
Pemakanan
- Kurangkan memakan makanan pedas, berasid tinggi dan yang mengandungi fiber yang tinggi (fiber liat/kasar).
- Lebihkan memakan sayur-sayuran atau ulam-ulaman kampung seperti kacang botol, ulam raja, terung, daun salang, pegaga, petai (sikit-sikit) dan sebagainya (sayur yang lambat tumbuh). Begitu juga dengan buah-buahan seperti tembikai, rambutan dan sebagainya.

- Sayur-sayuran yang perlu dikurangkan pula ialah sayur-sayuran yang cepat tumbuh seperti bayam, cendawan (terutamanya cendawan yang tumbuh selepas hujan) dan sebagainya.
- Bagi buah-buahan yang perlu dikurangkan pula ialah buah-buahan yang masam termasuklah cempedak, ciku, pisang dan sebagainya. Buah Seperti ciku mempunyai fiber yang kasar dan lama-kelamaan boleh menghakis usus manakala buah pisang dan betik pula cepat busuk dan tidak sesuai diambil berlebihan kerana ianya akan busuk didalam usus.

- Perbanyakkan meminum air mineral dan sebagainya (saranan : 7 hingga 8 gelas sehari).

Makanan dapat diibaratkan sebagai bahan bakar yang paling mustahak untuk manusia. Ia boleh dikatakan bahawa kesihatan kita adalah dibina daripada makanan yang kita makan pada setiap hari. Walaupun pembangunan yang pesat dalam ekonomi negara, peningkatan taraf kehidupan dan kemajuan teknologi perubatan, tetapi kesihatan kita tidak semestinya meningkat secara mendatar. Sebaliknya, semakin ramai menghidap penyakit moden pada masa kini. Untuk mengelakkan penyakit moden, pemilihan makanan berkhasiat untuk kesihatan menjadi isu yang hangat untuk zaman moden ini.
Menurut Hippocrates (460-377 B.C.) dari Greek, dia juga dikenali sebagai "father of Medicine". Beliau pernah berkata, :" Food is your medicine, and you are the doctor of your body, but no one else" yang bermaksud bahawa makanan adalah ubat semulajadi anda, dan anda adalah doktor kepada badan anda, tiada sesiapa pun dapat menggantikannya.


Bagaimanakah memilih makanan yang sihat? Cara-cara untuk menjaga kesihatan badan seperti mengamalkan pemakanan yang sihat, mengawal berat badan, mencegah penyakit kanser , tekanan darah tinggi dan penyakit jantung; cara-cara ini telah memaparkan satu prinsip yang sama, iaitu "3 RENDAH 1 TINGGI". Prinsip ini mengutamakan makanan lemak yang rendah, mengurangkan pengambilan gula dan garam serta meningkatkan pengambilan fiber.
RENDAH LEMAK
Lemak adalah sumber yang baik dan diperlukan untuk membina sel-sel tubuh badan. Ia boleh membekalkan tenaga kepada badan manusia. Sumber lemak boleh didapati daripada minyak masakan, makanan tinggi lemak seperti makanan bergoreng, kuih-muih dan daging. Pengambilan makanan yang tinggi dalam lemak akan menyebabkan tenaga mudah distor dalam tisu adipos tubuh. Walau bagaimanapun, jika terlalu banyak lemak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, angin ahmar, kegemukan dan lain-lain masalah kesihatan.

Memilih minyak berlemak rendah seperti minyak zaitun atau minyak tumbuhan, mengurangkan pengambilan makanan bergoreng, makanan daging, kuih-muih tinggi lemak, snek dan kekacang merupakan cara yang baik untuk mencegah diri daripada makanan berlemak tinggi. Di samping itu, cara masakan seperti stim, kukus, memanggang dan rebus boleh mengurangkan pengambilan lemak dalam tubuh. Manakala dari segi makanan berdaging, digalakkan mengambil daging putih seperti hasilan laut, ayam dan mengurangkan daging merah seperti lembu dan kambing. Ini adalah kerana daging putih kurang kolesterol dan lemak jika dibandingkan dengan daging merah.
RENDAH GULA
Granul Gula adalah sumber utama rasa manis dalam makanan. Gula digunakan secara meluas dalam industri makanan memproses dan snek yang manis. Ramai orang mengemari memakan makanan yang diproses dan makanan manis pada zaman kini. Walau bagaimanapun, gula hanya memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi, kegemukan, ketidakseimbangan nutrisi dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis, serangan jantung dan sebagainya.

Pengambilan makanan yang manis untuk suatu jangka masa yang panjang akan menyebabkan masalah kesihatan seperti kegemukan, mempengaruhi menjejaskan selera seseorang, mengakibatkan kerosakan gigi, meningkatkan kandungan bakteria yang berbahaya dalam usus badan dan sebagainya.

Untuk menjamin kesihatan anda, pengawalan pengambilan gula dan makanan manis adalah sangat penting. Kurangkan pengambilan snek yang bergula tinggi, minuman bergula dan kuih-muih yang manis.

RENDAH GARAM

Garam adalah unsur utama menambahkan rasa makanan. Makanan yang kurang garam akan menyebabkan seseorang tiada selera untuk memakan. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Garam yang berlebihan dalam tubuh juga membebankan pesakit buah pinggang. Orang yang sihat dinasihatkan supaya pengambilan garam dalam purata hariannya tidak melebihi 6-8g. Manakala pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi pula dinasihatkan supaya mengehadkan kadar pengambilan garam. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang telah mengambil garam yang lebih daripada apa yang disyorkan.

Cara mengurangkan pengambilan garam termasuk mengehadkan penggunaan garam dalam masakan, kurangkan makanan mengasin, rempah segera, makanan mengetin dan makanan segera. Selain daripada itu, anda juga digalakkan supaya selalu menyediakan makanan sendiri di rumah dan menggelakkan memakan di luar.
TINGGI FIBER
Fiber tumbuhan seperti beras kasar, oats psyllium husk, hawthorn berry adalah pelincir usus semulajadi . Fiber boleh mengurangkan masa yang diambil oleh sisa makanan untuk melalui saluran usus besar. Fiber membantu mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya daripada tubuh badan. Ia dapat membantu membersihkan kolon secara efektif, menggalakkkan pertumbuhan bakteria baik dan merendahkan risiko penyakit kolon supaya badan akan sentiasa berada dalam keadaan optimum.

Selain daripada itu, fiber juga berefektif untuk mengawal berat badan dengan memberikan perasaan kenyang dan membantu mengawal paras lemak dan kolesterol dalam badan. Maka, makanan berfiber tinggi boleh mendatangkan manfaat untuk kesihatan badan.

Kami boleh mengamalkan prinsip "3 Rendah 1 Tinggi" dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan mengurangkan makanan daging, makanan diproses, makanan segera, minyak berlemak tinggi dan perisa-perisa yang lain.
Produk Dr. Maz FULLMEAL adalah produk dirumus khas yang berdasarkan prinsip " 3 Rendah 1 Tinggi " untuk memberikan nutrisi yang seimbang kepada anda


 
TOKSIN DAN SEMBELIT
PENGAMALAN CARA HIDUP MODEN DAN PENGUMPULAN TOKSIN

Cara kehidupan zaman moden adalah kurang sihat hasil dari pencemaran udara, air dan makanan yang dipenuhi dengan pelbagai toksin. Makanan seharian yang diambil oleh kita pada zaman moden mengandungi protein dan lemak haiwan yang tinggi. Ditambah pula dengan cara hidup yang kurang bersenam telah mengakibatkan bahan buangan bertoksin terkumpul di dalam usus dan terjadinya sembelit dan najis terlonggok. Najis terlonggok ialah sejenis toksin yang boleh menjejaskan kesihatan badan. Ia amat sukar dihapuskan. Jika anda mempunyai masalah berat badan, maka salah satu sebab utamanya adalah terdapat banyak najis terlonggok.

Apakah itu sembelit dan najis terlonggok?
Mengikut kajian usus yang dilakukan oleh pakar, walaupun kita membuang air besar secara normal setiap hari, tetapi terdapat 6-10 paun najis terlonggok di dalam usus kita. Pernahkah anda berkata ~ Saya tidak sembelit, saya buang air besar setiap hari dan tidak perlu membersihkan usus… Sebenarnya anda silap. Walaupun kita membuang air besar setiap hari, ramai tidak sedar bahawa mereka mungkin mempunyai masalah usus. Seringkali keseluruhan usus besar terlonggok dengan najis lama dan bahan kumuh yang mengeras. Ia hanya membenarkan najis yang lembik dan kecil untuk melalui saluran usus yang sempit. Akibatnya kebanyakan dari kita mempunyai masalah sembelit dan najis terlonggok.
Apa itu najis terlonggok?

Sembelit merupakan masalah yang disebabkan kesukaran untuk membuang air besar dan najis terlonggok adalah bahan toksin yang terlekat di usus akibat daripada perkumuhan yang tidak sihat. Bahan toksin ini akan diserap oleh mucus usus dan boleh mengakibatkan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser kolon, tekanan darah tinggi, masalah kesihatan jantung, hati, buah pinggang, kencing manis dan sebagainya. Bukan itu sahaja, ia juga boleh membawa masalah seperti kulit yang berkedut, jerawat dan sakit ketika dating haid. Justeru itu, cara yang paling berkesan untuk mengatasi masalah kesihatan di atas adalah menghapuskan masalah sembelit dan menyahkan najis yang terlonggok di dalam usus.

MENYAHTOKSIK RAHSIA UNTUK KEKAL MUDA DAN SIHAT
Para penyelidik dan pakar-pakar penjagaan kesihatan bercaya bahawa sisa makanan dan toksin yang terkumpul di dalam badan dalah penyebab utama bagi penyakit dan penuaan pramasa.Penyahtoksinkan secara kerap untuk menyingkirkan bahan buangan dan toksin yang berbahaya ini membantu meningkatkan kesihatan dan kecergasan.

Kebanyakan program menyahtoksik melibatkan program berpuasa, pengawalan diet dan rawatan lain yang menyusahkan. Kini , terdapat satu program menyahtoksik yang lebih mudah dan praktikal, malah juga berkesan untuk membantu anda kekal muda dan sihat.


BEBERAPA MASALAH KESIHATAN BIASA YANG DI KAITKAN DENGAN PENGUMPULAN TOKSIN TERMASUK:

- Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
- Sembelit atau cirit-birit yang kerap
- Masalah-masalah kulit-jerawat, akne, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan   tidak bermaya.
- Kuku dan rambut yang rapuh
- Badan dan nafas berbau
- Sering sakit kepala
- Sakit leher , bahu , sendi dan otot
- Peredaran darah yang lemah – tangan atau kaki sejuk
- Imsomnia –masalah tidur
- Meradang dan kemurungan
- Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
- Berat badan dan pembendungan air dalam badan
- Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap
- Alergi dan pengidaman makanan
- Peningkatan tekanan darah
- Kurang tenaga syahwat.


APA YANG ANDA DAPAT JANGKAKAN DARI PROGRAM MENYAHTOKSIK YANG BAIK
* Kesihatan keseluruhan yang lebih baik – rasa lebih bertenaga dan cergas
* Daya ketahanan badan yang lebih kuat
* Fungsi penghadaman yang lebih baik – kurang angin dan senak
* Pembuangan air besar yang kerap
* Daya ingatan dan daya tumpuan yang lebih baik
* Kulit yang lebih cerah dan sihat
* Badan yang lebih langsing
* Ketiadaan sakit-sakit dan sengal-sengal badan.
Ia adalah hampir mustahil untuk kita mengelakkan diri daripada toksin-toksin ini kerana mereka berada di mana-mana sahaja.


Dalam makanan kita racun rumpai dan racun serangga dalam buah-buahan dan sayur-sayuran ,bahan kimi dan logam berat dalam ikan dari sungai dan laut yang sangat tercemar,antibiotik dan hormon dalam ayam, itik dan daging.

Dalam air minuman kita klorin, logam berat, bahan kimia , bacteria dan parasit dari sumber air yang tercemar dan paip air yang lama.

Dalam udara yang kita sedut bahan kimia dan asap berkabut dari kilang-kilang, asap kenderaan, asap rokok , serta asap dari pembakaran terbuka dan hutan terbakar dari negara-negara jiran.


Dari proses-proses badan sisa metabolik dan pereputan daripada makanan yang tidak dapat di hadamkan.


Usus Bermasalah Mengundang Penyakit Usus Kita

Usus adalah bahagian badan yang bertanggungjawab untuk menyerap khasiat daripada makanan dan memproseskan bakinya untuk membentuk bahan buangan untuk dibasmi atau dibuangkan. Usus manusia terdiri daripada usus besar dan usus kecil. Kesihatan badan barkait rapat dengan kebersihan kedua dua usus besar dan usus kecil ini.

Bagaimana Usus Toksin Menjejas Kesihatan Kita?
Semasa proses penghadaman, sebahagian besar makanan yang kita makan akan membentuk bahan bendalir dalam saluran usus. Walaupun kebanyakan bahan ini akan dikeluarkan daripada badan melalui proses pembuangan yang normal, tetapi masih ada sebahagian daripadanya yang melekat di atas dinding usus yang kemudiannya menjadi plag. Plag bendalir ini bukan sahaja menyekat proses pembuangan yang betul dan mencegah penyerapan khasiat yang sewajarnya, tetapi ia juga merupakan tempat pembiakan parasit dan patogen yang boleh mencemarkan darah dan limpa serta meracunkan sistem keseluruhan. Keadaan ini dikenali sebagai usus toksin.
Jika badan terpaksa mengeluarkan toksin buangan yang berlebihan untuk sepanjang masa, maka tidak hairanlah kadang-kala ia akan terjejas keberkesanannya dan membenarkan penyakit berjangkit. Usus toksin adalah faktor utama di mana makanan yang dimakan tidak ditolenransi dan membawa masalah kesihatan. Jika organ utama yang bertanggungjawab mengeluarkan bahan buangan toksin gagal berfungsi, maka badan kita akan mendapat penyakit dengan mudah. Apabila badan kita tidak mengeluarkan bahan buangan, toksin-toksin akan berkumpul di dalam usus dan mengakibatkan auto-intosifikasi ataupun penghasilan toksin sendiri. Ini juga akan menyebabkan saluran darah yang melapisi dinding usus menyerap toksin-toksin ini ke dalam aliran darah dan akhirnya mencemarkan semua organ badan.
Sebahagian tanda-tanda yang nyata gejala toksin-toksin ini adalah : cirit birit, masalah sembelit, keletihan, sakit kepala, mata menjadi kusam, kulit yang bermasalah, berbintik, sakit otot, masalah saraf, badan dan nafas berbau serta kelihatan murung. Masalah Usus Dan Sembelit Salah satu masalah usus yang dihadapi kebanyakan orang adalah sembelit. Sembelit bermaksud masa yang lama diambil untuk melakukan proses pembuangan toksin. Jika masa pengangkutan ini berpanjangan, lebih lamalah toksin akan tertinggal di dalam usus dan ini akan membenarkan bahan-bahan toksin tersebut menjadi busuk, menapai dan kemungkinan diserap semula ke dalam badan. Lebih lama badan anda terdedah kepada bahan rosak dan toksin ini, lebih besar risiko pembentukan penyakit. Mukus yang lekit dan licin berlumut terbentuk diatas dinding dalam usus dan menjadi tempat untuk pembiakan bakteria, cacing dan parasit. Parasit ini akan menyerap khasiat yang diperlukan oleh badan dan menjejaskan kesihatan sistem badan.
Apa Itu Penyahtoksifikasi?
Penyahtoksifikasi adalah proses pembersihan, peneutralan dan penyingkiran toksin daripada badan, dan pembersihan mukus yang berlebihan dan sesak. Kebanyakkan toksin berasal daripada makanan kita, barangan kimia yang digunapakai dan juga dari pendedahan kepada alam persekitaran. Lemak yang dioksida, kolesterol, radikal bebas dan molekul-molekul pencemar bertindak sebagai toksin di dalam badan kita. Penghadaman yang tidak sempurna, usus yang bertindak lambat dan disfungsi, fungsi hati yang lemah dan proses pembuangan melalui ginjal, saluran pernafasan serta kulit yang lemah akan menambahkan toksin. Penyahtoksifikasi melibatkan penukaran diet dan cara hidup yang boleh mengurangkan pengambilan dan memperbaiki pembuangan toksin.
Kelebihan Pembersihan Usus
Pembersihan usus adalah proses penyahtoksifikasi badan yang utama. Ia adalah jalan pemulihan yang penting. Pembersihan usus yang sempurna adalah penting dan merupakan cara utama untuk mengembalikan badan kita ke tahap yang seimbang, kesihatan yang bertambah baik dan menambahkan tenaga. Justeru itu, ia juga membolehkan sistem badan yang lain untuk dibersihkan. Apabila anda membersihkan usus anda dan mengimbangkan semula bakteria yang baik dan buruk mempunyai penghasilan enzim yang mencukupi, serta makanan yang dimakan dan penghasilan vitamin dalaman adalah betul, makanan yang tidak ditoleransi akan diperbaiki atau hilang.
Dr. Bernard Jensen, Pd.D telah menekankan kepentingan usus yang sihat. Menurut beliau, "Setiap tisu dibekalkan dengan darah yang dibekalkan dari sistem usus. Apabila usus kita kotor, darah juga akan kotor. Oleh itu sistem usus mesti dipulihkan sebelum pemulihan bahagian badan yang lain boleh dilakukan.
Pemakanan
- Kurangkan memakan makanan pedas, berasid tinggi dan yang mengandungi fiber yang tinggi (fiber liat/kasar).
- Lebihkan memakan sayur-sayuran atau ulam-ulaman kampung seperti kacang botol, ulam raja, terung, daun salang, pegaga, petai (sikit-sikit) dan sebagainya (sayur yang lambat tumbuh). Begitu juga dengan buah-buahan seperti tembikai, rambutan dan sebagainya.

- Sayur-sayuran yang perlu dikurangkan pula ialah sayur-sayuran yang cepat tumbuh seperti bayam, cendawan (terutamanya cendawan yang tumbuh selepas hujan) dan sebagainya.
- Bagi buah-buahan yang perlu dikurangkan pula ialah buah-buahan yang masam termasuklah cempedak, ciku, pisang dan sebagainya. Buah Seperti ciku mempunyai fiber yang kasar dan lama-kelamaan boleh menghakis usus manakala buah pisang dan betik pula cepat busuk dan tidak sesuai diambil berlebihan kerana ianya akan busuk didalam usus.

- Perbanyakkan meminum air mineral dan sebagainya (saranan : 7 hingga 8 gelas sehari).

Makanan dapat diibaratkan sebagai bahan bakar yang paling mustahak untuk manusia. Ia boleh dikatakan bahawa kesihatan kita adalah dibina daripada makanan yang kita makan pada setiap hari. Walaupun pembangunan yang pesat dalam ekonomi negara, peningkatan taraf kehidupan dan kemajuan teknologi perubatan, tetapi kesihatan kita tidak semestinya meningkat secara mendatar. Sebaliknya, semakin ramai menghidap penyakit moden pada masa kini. Untuk mengelakkan penyakit moden, pemilihan makanan berkhasiat untuk kesihatan menjadi isu yang hangat untuk zaman moden ini.
Menurut Hippocrates (460-377 B.C.) dari Greek, dia juga dikenali sebagai "father of Medicine". Beliau pernah berkata, :" Food is your medicine, and you are the doctor of your body, but no one else" yang bermaksud bahawa makanan adalah ubat semulajadi anda, dan anda adalah doktor kepada badan anda, tiada sesiapa pun dapat menggantikannya.


Bagaimanakah memilih makanan yang sihat? Cara-cara untuk menjaga kesihatan badan seperti mengamalkan pemakanan yang sihat, mengawal berat badan, mencegah penyakit kanser , tekanan darah tinggi dan penyakit jantung; cara-cara ini telah memaparkan satu prinsip yang sama, iaitu "3 RENDAH 1 TINGGI". Prinsip ini mengutamakan makanan lemak yang rendah, mengurangkan pengambilan gula dan garam serta meningkatkan pengambilan fiber.
RENDAH LEMAK
Lemak adalah sumber yang baik dan diperlukan untuk membina sel-sel tubuh badan. Ia boleh membekalkan tenaga kepada badan manusia. Sumber lemak boleh didapati daripada minyak masakan, makanan tinggi lemak seperti makanan bergoreng, kuih-muih dan daging. Pengambilan makanan yang tinggi dalam lemak akan menyebabkan tenaga mudah distor dalam tisu adipos tubuh. Walau bagaimanapun, jika terlalu banyak lemak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, angin ahmar, kegemukan dan lain-lain masalah kesihatan.

Memilih minyak berlemak rendah seperti minyak zaitun atau minyak tumbuhan, mengurangkan pengambilan makanan bergoreng, makanan daging, kuih-muih tinggi lemak, snek dan kekacang merupakan cara yang baik untuk mencegah diri daripada makanan berlemak tinggi. Di samping itu, cara masakan seperti stim, kukus, memanggang dan rebus boleh mengurangkan pengambilan lemak dalam tubuh. Manakala dari segi makanan berdaging, digalakkan mengambil daging putih seperti hasilan laut, ayam dan mengurangkan daging merah seperti lembu dan kambing. Ini adalah kerana daging putih kurang kolesterol dan lemak jika dibandingkan dengan daging merah.
RENDAH GULA
Granul Gula adalah sumber utama rasa manis dalam makanan. Gula digunakan secara meluas dalam industri makanan memproses dan snek yang manis. Ramai orang mengemari memakan makanan yang diproses dan makanan manis pada zaman kini. Walau bagaimanapun, gula hanya memberikan sejumlah besar kalori tanpa khasiat makanan. Memakan gula yang berlebihan bermakna anda menanggung risiko kerosakan gigi, kegemukan, ketidakseimbangan nutrisi dan masalah-masalah lain yang dikaitkan dengannya seperti kencing manis, serangan jantung dan sebagainya.

Pengambilan makanan yang manis untuk suatu jangka masa yang panjang akan menyebabkan masalah kesihatan seperti kegemukan, mempengaruhi menjejaskan selera seseorang, mengakibatkan kerosakan gigi, meningkatkan kandungan bakteria yang berbahaya dalam usus badan dan sebagainya.

Untuk menjamin kesihatan anda, pengawalan pengambilan gula dan makanan manis adalah sangat penting. Kurangkan pengambilan snek yang bergula tinggi, minuman bergula dan kuih-muih yang manis.

RENDAH GARAM

Garam adalah unsur utama menambahkan rasa makanan. Makanan yang kurang garam akan menyebabkan seseorang tiada selera untuk memakan. Memakan terlalu banyak garam boleh menyebabkan tekanan darah tinggi yang akhirnya boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.Garam yang berlebihan dalam tubuh juga membebankan pesakit buah pinggang. Orang yang sihat dinasihatkan supaya pengambilan garam dalam purata hariannya tidak melebihi 6-8g. Manakala pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi pula dinasihatkan supaya mengehadkan kadar pengambilan garam. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang telah mengambil garam yang lebih daripada apa yang disyorkan.

Cara mengurangkan pengambilan garam termasuk mengehadkan penggunaan garam dalam masakan, kurangkan makanan mengasin, rempah segera, makanan mengetin dan makanan segera. Selain daripada itu, anda juga digalakkan supaya selalu menyediakan makanan sendiri di rumah dan menggelakkan memakan di luar.
TINGGI FIBER
Fiber tumbuhan seperti beras kasar, oats psyllium husk, hawthorn berry adalah pelincir usus semulajadi . Fiber boleh mengurangkan masa yang diambil oleh sisa makanan untuk melalui saluran usus besar. Fiber membantu mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam usus besar dan mempercepatkan pengeluarannya daripada tubuh badan. Ia dapat membantu membersihkan kolon secara efektif, menggalakkkan pertumbuhan bakteria baik dan merendahkan risiko penyakit kolon supaya badan akan sentiasa berada dalam keadaan optimum.

Selain daripada itu, fiber juga berefektif untuk mengawal berat badan dengan memberikan perasaan kenyang dan membantu mengawal paras lemak dan kolesterol dalam badan. Maka, makanan berfiber tinggi boleh mendatangkan manfaat untuk kesihatan badan.

Kami boleh mengamalkan prinsip "3 Rendah 1 Tinggi" dengan meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan mengurangkan makanan daging, makanan diproses, makanan segera, minyak berlemak tinggi dan perisa-perisa yang lain.
Produk Dr. Maz FULLMEAL adalah produk dirumus khas yang berdasarkan prinsip " 3 Rendah 1 Tinggi " untuk memberikan nutrisi yang seimbang kepada anda


bayaran

Generasi

AYAT

PRODUK MAZNAH BAHARI COSMETICS ADALAH DIGUBAL OLEH SAINTIS MALAYSIA YANG MAHIR DALAM BIDANG KULIT . TEKNOLOGINYA IALAH MEMBERIKAN KEKUATAN PADA SEL DIDALAM DIRI SESEORANG ITU SUPAYA PRODUKTIF DAN SIHAT SEBAGAIMANA ORANG MASIH MUDA . ITU SEBABNYA SESIAPA YANG MENGAMALKAN MAZNAH BAHARI COSMETICS JANGKAMASA PANJANG AKAN BERTAMBAH SERI , MUDA 10 TAHUN DARI USIANYA DAN KULIT SIHAT DAN GEBU ..

minyak kelapa dara

minyak kelapa dara

resdung

resdung

Nutrisi Untuk Badan

Kulit

::-moz-selection { background: #CC3399; color: #ffffff; }
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dr. Maz NUTRIMILK

  • Memulihkan masalah wanita
  • Memulihkan masalah rambut
  • Merendahkan kolestrol
  • Melebatkan rambut
  • Memulihkan sel-sel
  • Meringan badan
  • Menambahkan tenaga